Geldzaken

Of u nu een arbeidsongeschiktheidsverklaring heeft of werkt als zelfstandige, iedereen heeft graag zijn geldzaken op orde. Wat er allemaal komt kijken bij uiteenlopende thema’s op het gebied van persoonlijke financiën kunt u op deze pagina van het Nederlands Centrum voor Financiële Informatie vinden.

In plaats van ingewikkelde menu’s staat hier een overzicht op alfabetische volgorde van belangrijke geldzaken. Het is ook mogelijk deze pagina te doorzoeken door [Ctrl][F] te typen. Sommige onderwerpen zijn misschien onder een andere titel georganiseerd als u misschien denkt. Wij horen graag of u toevoegingen of opmerkingen heeft over de inhoud van deze pagina.

Voor een persoonlijk advies kunt u contact opnemen met een van de bij ons aangemelde financiële adviseurs bij u in de buurt. Het NCFI verbindt consumenten met financieel adviseurs, en geeft zelf geen adviezen. Ook kunt u uw vragen plaatsen of andere bezoekers helpen door te reageren op de onderwerpen.

Arbeidsongeschikt

Als u volledig arbeidongeschikt bent verklaard, van jongsafaan, of na een (bedrijfs-) ongeval of door ziekte, heeft u recht op een uitkering. Ook als u gedeeltelijk arbeidongeschikt verklaard bent kunt u misschien aanspraak maken op een uitkering.

verder lezen

Belasting

Belasting betalen is nooit leuk, belasting terugkrijgen daarentegen kan soms ondanks het papierwerk een leuke verassing zijn. De primaire belastinginning wordt verzorgd door De Belastingdienst, hoewel het innen van BTW feitelijk als aan de kassa gebeurt, zelfs voordat u salaris krijgt wordt er al belasting ingehouden, zelfs op een uitkering zit inkomsten belasting. Aan de andere kant vloeit er voor veel huishoudens ook veel belastinggeld terug in de vorm van toeslagen.

verder lezen

Beleggen

Beleggen is niet alleen weggelegd voor de rijken of elite. Iedereen kan zelf aandelen kopen op de beurs, meestal gewoon via de eigen bank, of bij een gespecialiseerde broker met een breder aanbod. Een aandeel is als het ware een stukje eigendomsrecht van een bedrijf, wanneer het goed gaat het bedrijf in waarde stijgt, of als er winsten (dividend) worden uitgekeerd profiteert u evenredig mee. Gaat het minder goed, dan worden er doorgaans geen divenden meer uitbetaalt en kan de wwarde van uw aandeel dalenNaast aandelen kutn u ook beleggen in obligaties (leningen) en allerlei complexe afgeleide producten. Er zijn ook beleggingsfondsen, die voor u beleggen in een door experts beheerd portfolio.

verder lezen

Beleggingsobjecten

Beleggingen in vastgoed of waardevolle goederen die niet (per se) op de effectenbeurzen worden verhandelt zijn zogenaamde beleggingsobjecten. Deze zaken of rechten of zaken kunnen een interresant alternatief zijn of een aanvulling op beleggingen op de beurs.

verder lezen

Beleggingsverzekering

Beleggen is risico nemen. Een beleggingsverzekering is dus per definitie een vreemde constructie. Er is helaas veel mee mis gegaan, daarom worden dit type complexe financiele producten ook wel aangeduid als woekerpolis.

verder lezen

Betalen

Wanneer je een betaalrekening wilt openen kan dat bij een tiental banken. Lees verder over de verschillen tussen de betaalrekeningen en het serviceniveau van elke bank en over alternatieve betaalrekeningen zoals PayPal en Prepaid Creditcards met IBAN.

verder lezen

Budgetteren

Een huishoudboekje bijhouden lijkt misschien iets voor boekhouders, maar het hoeft echt niet ingewikkeld te zijn om bij te houden waar je geld aan uitgeeft en vervolgens de uitgaven voor een bepaalde periode te plannen. Wat is budgetteren precies en hoe werkt het?

verder lezen

Huur

Ongeveer vier op de tien woningen is een huurwoning. Voor de meeste mensen is de huur de grootste vaste last die doorgaans automatisch wordt afgeschreven. De meeste woningen worden verhuurd door woningcooperaties en een klein gedeelte wordt door particuliere huiseigenaren of investeerders verhuurd.

verder lezen

Hypotheek

verder lezen

Inkomsten

Investeren

Wat is investeren precies en hoe werkt het? Waarin kun je investeren en kan ik er ook mee beginnen? Stel jouw vragen over investeren hier en lees wat je in de basis moet weten over investeren.

verder lezen

Kinderen

Met welke financiële gevolgen moet je rekening houden met een kindje op komst? Kinderen kosten een aanzienlijk deel van het besteedbaar inkomen, maar aan de andere kant hebben gezinnen recht op allerlei toeslagen en regelingen, lees verder over de financiële thema’s en kinderen.

verder lezen

Lenen

Ontslag

Soms gebeurt het onverwachte of misschien wel onvermijdelijke, een ontslag. Zeker wanneer u de financiële zekerheid van een vast dienstverband gewend bent kan een naderend ontslag schrikken zijn, want er komt waarschijnlijk een wat turbulente tijd aan. Er zijn gelukkig verschillende regelingen waarvan u gebruik kunt maken en ook al lijkt het misschien op het moment van ontslag dat de wereld op zijn kop staat, het kan ook een begin zijn van een nieuwe wending in uw carriere als u open staat om kansen aan te grijpen.

verder lezen

Op Jezelf Wonen

Wanneer je zelfstandig gaan wonen krijg je te maken met huur of hypotheekincasso’s en andere vaste lasten. Hoe kun je het beste omgaan met verhoogde uitgaven en onverwachte kosten? Waar heb je recht op als je op jezelf gaat wonen?

verder lezen

Overlijden

Pensioen

Het ouderdomspensioen AOW is van overheidswege opgelegd en wordt uitgekeerd vanaf uw pensioengerechtigde leeftijd. Daarnaast zijn er zogenaamde vergunningplichtige premiepensoeninstellingen om aanvullend pensioen op te bouwen en vijf soorten levensverzekeraars, namelijk de overlijdensrisico-, uitvaart-, kapitaal-, beleggings- en/of lijfrenteverzekering.

verder lezen

Salaris

Samenwonen

Samenwonen kan soms best wat financiële gevolgen hebben. Bijvoorbeeld gevolgen voor toeslagen en uitkeringen, maar aan de andere kant zijn er ook bepaalde voordelen van een gedeeld huishouden, als er sprake is van overbodig geworden inboedel bijvoorbeeld, kan dat juist direct voor extra inkomsten zorgen.

verder lezen

Scheiden

Een scheiding is soms onvermijdelijk. Wat zijn de financiële gevolgen? Lees verder over hoe het zit met gemeenschap van goederen, alimentatie en de gevolgen voor kinderen met ouders in scheiding.

verder lezen

Schenken

Wat komt er kijken bij een schenking? Tot welke grenzen kun je belastingvrij een bedrag aan een familielid schenken, en wanneer moet er schenkbelasting worden afgedragen aan de fiscus? Zeker als het om een groot bedrag gaat, loont het de moeite om enig belastingonderzoek te (laten) doen.

verder lezen

Schulden

Het aangaan van een hypotheekschuld of studieschuld zijn bewuste keuzes, maar soms ontstaan ongewenste schulden door bijvoorbeeld het wegvallen van inkomsten, verkeerde keuzes, of domweg pech. Lees verder over schulden, schuldsanering, mogelijke nadelige gevolgen en het voorkomen er van.

verder lezen

Sparen

Sparen is het opzij zetten van geld voor toekomstige uitgaven. Feitelijk is het geen vorm van investeren, want je wordt hooguit een beetje gecompenseerd voor de inflatie met een laag rentepercentage. Aan de andere kant is geld in bewaring geven bij een bank wel verstandig, want daar is het wel zo veilig. Door maandelijks geld opzij te zetten en van je betaalrkening naar je spaarrekening over maken geef je het in elk geval niet uit.

verder lezen

Studeren

Wat komt er allemaal bij kijken op financieel gebied als je gaat studeren? Je krijgt te maken met studiefinanciering, een langlopende lening die ja aangaat bij het DUO, misschien op jezelf wonen, gaat een zorgverzekering aanvragen, krijgt te maken met OV reiskosten, collegegeld, boeken en bijvoorbeeld een nieuwe laptop.

verder lezen

Subsidies

Toeslagen

Uitgaven

Verzekering

Werk

Een (nieuwe) baan is mooi, maar brengt soms veel veranderingen met zich mee. Zeker als er sprake is van een verhuizing kunnen de eerste weken als stressvol worden ervaren. Lees verder over de gevolgen voor onder andere toeslagen, belasting- en pensioenzaken.

verder lezen

Zzp